Yün ipliği iplik haline getirilerek ve daha sonra kumaşa dokunarak, yeni ipliğe dönüştürülebilir. Bu işleme döndürme denir. Bunun yanında konfeksiyon ya da tekstil atıklarının da dönüştürülmesi işlemi Uşak Recycling iplik fabrikası bünyesinde gerçekleştirilir.
Akrilik, pamuk, polyester gibi virjin elyaflar yanında; kullanılan kıyafet ve konfeksiyon atıklarından, mekanik sistemler yoluyla parçalanıp tekrar iplik haline getirme işlemi olan Recycling iplik, son kullanım alanına uygun şekilde üretilen ipliklerdir.
Ekonomiye katkı sağlamasının yanı sıra, plastik pet şişe ve ambalajların da eritilerek yeniden ip haline getirilmesi, Uşak recycling iplik fabrikası bünyesinde gerçekleştirilir.
Pamuk ipliğinin geri dönüştürülmesinin birçok faydası bulunuyor. Recycling pamuk iplik, onu müşteriler arasında popüler kılan birçok özelliklere sahiptir.
Geri dönüştürülen pamuk ipliği, normal pamuk ipliğinden daha yumuşak ve daha dayanıklıdır. Bu da onu örgü ve tığ işi projeleri için, popüler seçim haline getirir.
İpliği geri dönüştürmek; atıkları azaltmanın, kaynakları korumanın ve yeni işler yaratılmasının yoludur. Uşak Recycling iplik üretimi yapılırken; konfeksiyon ve tekstil atıkları kullanılır.
Artıklar toplanır ve parçalanır. Tekrar elyaf haline getirilen malzeme, yeniden elyafa dönüştürülerek, iplik haline getirilir. Kumaş artıklarının elyaf aşamasından sonra iplik aşamasına geçildiği süreçte; son kullanım yeri baz alınarak, içine boyalı ya da ham halinde malzemeler karıştırılır.
Bu malzemeler arasında; viskon elyaflar, polyester, akrilik ya da pamuk bulunur. Elyaf boyalarının çok kısa olmasından dolayı, proses sırasında rahat çalışılması gerekiyor. Bu yüzden kimyasal maddeler eklenerek open end eğirme tekniği kullanılarak iplik haline getirilir.
Orijinal elyaflardan yapılan rejenere iplikler; döşemelik kumaşlarda, halılarda, kilim ve kadifelerde, trikoda, çorap ve temizlik ürünlerinde rahatlıkla kullanılabilir.